KÉNIA
El Fòrum Social Mundial (FSM) opta per una forma d'intervenció més local i menys multitudinària posposant-lo fins el 2009 per poder movilitzar a la societat civil
El FSM posa l’atenció sobre les dones i el dret a la terra
per Carolina Barber, febrer 2007
.
A Nairobi del 20 al 25 de gener s'ha posat de manifest que l'actuació dels ordres religiosos juntament amb la de les organitzacions no governamentals és allò que pal·lia la situació dels més pobres, per no dir de les més pobres, les dones, ja que la intervenció governamental és inexistent
De les set edicions del foro, potser hagi estat en aquesta on més temes s'han tractat tenint en compte a les dones, la seva situació i la seva importància: Des de les àrees de conflicte, on s'ha reclamat major protecció de la comunitat Internacional per a les dones, nenes i nens que hi viuen, fins a l'exigència de lleis que protegeixin els béns, entre ells la terra i les poques pertinences, perquè les dones puguin plantar cara a situacions de solitud, viduïtat i orfandat. Això sense deixar de costat, la denúncia de la pràctica ancestral de l'ablació i l'oposició a qualsevol guerra; la reivindicació dels drets reproductius, la sexualitat, la situació de la SIDA i el respete públic a la pròpia orientació sexual - en un país on l'homosexualitat està condemnada per llei amb anys de presó-AQUESTS han estat en síntesi els temes tractats des de moltes perspectives, àmbits i identitats.
“Un altre món és possible” és el lema que ha reunit a més de 60.000 persones a Kenya per exigir coses tan elementals com aigua i habitatge. En contrast amb la convocatòria de Davos, Nairobi no ha concentrat ni a famosos ni a mandataris, ni magnats, ni es va parlar de com produir per acumular més riquesa. A Àfrica s'han citat entitats i associacions civils per intercanviar els diferents punts de vista sobre el desenvolupament econòmic, la situació de la pobresa i l'extensió de la SIDA entre la població africana. A més, s'han mostrant els eslams i els barris més pobres de Nairobi amb les marxes d'inauguració i clausura, més de 12km caminant per comprovar com viuen els que no tenen i com acte de solidaritat amb els més de 1.000 milions de persones en el món que viuen en barraques.
El Foro Social va acabar amb l'exposició dels grans temes tractats en petites reunions i sense una declaració conjunta. Conscients que ha estat difícil l'edició africana per la falta de suport governamental i la falta d'infraestructures per a allotjar a tant participant. Es calcula que més de 35.000 van ser allotjats en cases particulars, per hospitalitat de les dones i homes kenians. Nosaltres les representants de l’ADPC i XIPICAT vam ser de les que vam conviure amb una família autòctona de l’ètnia lua. Caroline, Michael i els seus dos fills ens van acollir en el seu espai vital. La nostra amfitriona treballa a EQUALITY NOW, una ONG que estudia les conseqüències de l'ablació en les nenes, en el seu futur i mira d’evitar-ho. A més intenten explicar la importància que les mares i els pares facin testament per assegurar que les filles i els fills no es quedin abandonats, sense cap pertinença, en cas de defunció dels progenitors. És una organització que lluita per donar cobertura legal a la situació de dones que encara no han assolit els seus drets com a éssers humans, i són víctimes d’unes pràctiques que, no per tradicionals i antigues, són menys inhumanes i irracionals.
En la inscripció, la diferència de preu entre residents i estrangers feia preveure la polèmica i la qualificació de participants rics i pobres. Així va ser, els residents al final no van pagar inscripció per considerar les tarifes altíssimes per al nivell econòmic del país. I els periodistes d'alguns països europeus van amenaçar de no fer la cobertura informativa si se’ls exigia pagar la inscripció. Tot va quedar com una anècdota, però, el que si que va aixecar protesta i comentaris fou la incoherència que els catterings dels restaurants presents en l’espai del foro fossin dels hotels més luxosos de Nairobi i que tot el recinte estigués custodiat per l’exèrcit. Tot i això és positiu que el FSM s'hagi celebrat a Àfrica. En un país on les forces armades vetllen per la seguretat quotidiana i on no és recomanable caminar pels carrers sola a partir de les 20h. Una Àfrica que se sap poderosa, emergent i que compta amb les dones per iniciar un altre gir al camí recorregut fins ara. Només cal saber posar en pràctica conceptes com equitat, ciutadania, democracia y les reflexions de més de 21 assamblees temàtiques, totes elles cridant a l’acció.
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
No hay comentarios:
Publicar un comentario